Photo by Volodymyr Hryshchenko on Unsplash

Sinds 1 augustus ben ik aan de slag gegaan bij Youwe, een digital agency met kantoren over de hele wereld (& Groningen). Ze hebben mij gevraagd om hen te helpen met het opzetten van bootcamps. Na een paar maanden van verkennen, mag ik sinds de zomer ervoor zorgen dat dit ook daadwerkelijk gerealiseerd wordt. Binnenkort meer informatie over dit traject.

Ik wil het hebben over die ene dag in de week. Dat klinkt simpel genoeg. Fix deze opdracht in 8 uur per week. En toen ik ja zei tegen deze uitdaging, was mijn inschatting dat het prima zou passen in die 8 uur. En we zijn een poosje onderweg, en ja, die 8 uur zijn prima haalbaar. Ik moet vooral coördineren en zorgen dat de juiste mensen de juiste informatie hebben en op tijd in actie komen. Maar die 8 uur passen niet in 1 dag.

Ook dat wist ik toen ik ja zei. Parttime werken heeft zo zijn uitdagingen, maar 1 dag per week werken heeft een nog veel grotere uitdaging. Daar was ik niet direct vanuit gegaan, die ene dag per week. Ik ben vanuit het verleden veel gewend geweest om mijn werk door de week heen te verspreiden. Flexibele afspraken afwisselen met uren achter de laptop. Dat maakte mijn werk super dynamisch en was het mentaal goed schakelen. Koppie koffie, ik kan wel, even videobellen, natuurlijk, dagje naar de Randstad, geen probleem. Op die manier ging ik ook deze uitdaging aan. Die 8 uur plak ik wel even tussen mijn andere uren door, en de bult van mijn werk doe ik op mijn vrije donderdag.

Maar sinds kort staat mijn rooster die flexibiliteit opeens een stuk minder toe. Als coach bij de Bit Academy, moet ik gewoon aanwezig zijn als ik ingeroosterd sta. Mijn maandag & dinsdag zijn volledig geblokt. Super leuk om met de studenten aan de slag te zijn. Volle aandacht aan de groep, alles gericht op het aanleren van programmeerskills. Maar, geen ruimte voor telefoontjes, calls, bezoekjes. Op woensdag & vrijdag heb ik nog wel ruimte, maar ook daar zitten de dagen al snel vol met afspraken voor Bit. Student gesprekken, overleg met collega’s, contact met andere locaties, enz, enz, enz.

Dat maakt dat Youwe nog overblijft voor de donderdag. En dat ik dus anders moet plannen, want voordat je het weet, is er weer een week voorbij. Mijn nieuwe collega’s, met wie ik veel contact nodig heb, moet ik dus ruim van te voren berichten dat ik op de donderdag wil afspreken. Lukt meestal wel, maar ik vergeet soms zo naar mijn agenda te kijken. Dus plan je op maandag aan het einde van een volle dag toch nog even dat telefoontje. Dat kan beter dus. Vanaf nu proberen 80% op die donderdag te doen.

Belangrijkste misschien nog wel wat ik moet leren, is ook mijn hoofd het indelen in blokjes. Zo krijg ik meer rust. Op ma-di-wo-vrijdag Noorderpoort/Bit, op donderdag Youwe. Actielijstje opschrijven en dan loslaten. Niet even tussendoor oppakken. Net zoals een computer, als je niet steeds van context hoeft te switchen, gaat alles veel sneller en maak je minder fouten.