Hee, als we nou ballonnen op tafel zetten, en mensen vragen of ze via die ballonnen nog een extra bijdrage willen leveren?

We zijn druk bezig met de voorbereiding op ons eerste benefietdiner van de Ronde Tafel. Er zijn commissies voor het eten, voor de indeling van de tafels, sponsoring, financiën, verkoop, muziek, presentatie, iedereen is wel betrokken bij een stukje van de avond. En dat alles om voor Stichting Waardig Wonen zoveel mogelijk geld op te halen. En hoe vragen we mensen dan op een beleefde manier om een extra bijdrage op toch al een forse toegangsprijs (€ 100,- per stoel). Met ballonnen dus.

Credits voor Marrit Bax voor de suggestie. Ze had het op een andere benefietavond gezien en gaf aan dat het werkte.

Het idee is eigenlijk heel simpel. Je zet op een tafel, aan wat linten, een groepje helium ballonnen neer. Op iedere ballon zet je een bedrag, in ons geval van 25 tot 500 euro. Schaar erbij en dan mensen vertellen dat ze de ballonnen mogen losknippen en dan dat bedrag als extra donatie doen voor het goede doel. Bijkomend voordeel, je hebt een mooie aankleding op de tafel staan. Het idee klinkt simpel in de uitvoering, dus waarom niet? Andere plannen om mensen te laten betalen voor verzoeknummers voor de pianist, of tonnen waar nog geld in gestopt kan worden, lijken ingewikkelder. Wie heeft er nog cash geld tegenwoordig?

Op de avond zelf voelen Bob & ik  (het Olijke Duo Bob & Bob) de spanning. We praten de avond aan elkaar en overleggen tijdens iedere gang wat we gaan zeggen. Wanneer gaan we de mensen verleiden om te gaan knippen? Bij het voorgerecht zitten de mensen net, dat is te vroeg. Na het 2e filmpje, voor het hoofdgerecht, valt de zaal helemaal stil. Na het emotionele verhaal over het goede doel, slikt menigeen de tranen weg en voelen we allemaal wat een positieve impact de Stichting heeft. Dus nu vertellen. We wensen iedereen een smakelijk eten, wijzen even op de scharen die op de tafels liggen en het eten wordt opgediend. En tot onze verrassing vliegt er al direct een eerste ballonnetje de lucht in. De zaal juicht, wij vliegen in volle enthousiasme naar de tafel en vragen wat er eigenlijk op de ballon stond. De eerste 250 euro is in de pocket. Tikkie sturen? Dat klinkt als een plan. Al snel zien we overal ballonnen opstijgen, wauw, het steekt elkaar aan!

We hadden niet gerekend op een enorme opbrengst naast de kaartverkoop, we hoopten op een mooie en gezellige avond, maar aan het einde van de avond tellen we ruim 2300 euro aan extra opbrengsten van de ballonnen. En een fantastiche avond was het. Huiswerk voor na die tijd, want nu moeten we veel mensen een Tikkie sturen. Maar dan kunnen we ze direct bedanken met een mooie foto van de avond. Uiteindelijk halen we ruim 8000 euro op, waarmee een nieuw huis ingericht kan worden in voor dementerende ouderen in Groningen. Ik stuiter er nog van na, wat een avond.